råd mod eksamensangst og præstationsangst

Sådan bekæmper du eksamensangst

Alt for mange kæmper med eksamensangst.
Læs her, hvordan du genkender symptomer på eksamensangst – og hvordan du stopper angsten, før den stopper dig.

Eksamensangst er en frygt for ikke at kunne præstere det, der forventes.

Angsten rammer tit dygtige og flittige elever. Det skyldes, at det netop er dem, der går mest op i at præstere godt.

Genkend symptomer på eksamensangst

Du kender sikkert allerede symptomer som nervøsitet, kvalme, hovedpine, stress, irritabilitet, hjertebanken og søvnløshed.

Men eksamensangst kan blive så alvorlig, at den også påvirker din evne til at lære.
Det skaber en ond cirkel, hvor du måske udsætter din eksamen. Eller måske forbereder du dig slet ikke, for så kan du altid undskylde den dårlige karakter med, at du jo ikke var forberedt.

Konsekvensen af angst kan være alvorlig

Men undvigelsesadfærden skaber en ond cirkel, hvor du snyder dig selv for den succes, det kunne være at overvinde frygten. Nederlagene påvirker din selvtillid negativt, så det bliver endnu sværere at præstere næste gang.

På længere sigt kan konsekvenserne af præstationsangst derfor være ganske alvorlige. Måske får du en meget ringere eksamenskarakter, end du fortjener. I værste fald får du så heller ikke det job, du ønsker.

Fordi du ikke har lært dig selv at tackle angsten, kan du også få svært ved at gå til jobsamtaler, hvor du også skal præstere.

Derfor opstår angsten

Hvis du kæmper med eksamensangst, kan det skyldes, at:

 • Du har haft en dårlig oplevelse, hvor du fx har fået en meget ringere karakter, end du fortjener.
 • Dine omgivelser forventer, at du klarer dig rigtig godt, men du føler slet ikke, du kan leve op til det.
 • Du har andre psykiske problemer, fx depression, panikangst, stress eller socialfobi. Det betyder, at situationen påvirker dig så stærkt, at du ikke kan præstere.

5 ting, du kan gøre for at styre angst

 • Lyt til dine følelser
  Hvis du er helt overvældet af angst, kan det faktisk være en god idé at udsætte eksamen, så du undgår et uundgåeligt nederlag. Derefter lægger du en plan for, hvordan du tager styring, så du klarer udfordringen næste gang.
 • Tal med andre
  Sommetider kan det være en stor hjælp at tale med en, du stoler på. Spørg dine studiekammerater – de kender helt sikkert også til frygten for det grønne bord.
 • Bed om hjælp
  Du kan bede din studievejleder om hjælp. Måske kan du også tale med den underviser, der skal afholde eksamen. Når underviseren er forberedt, vil hun også være klar til at hjælpe dig, hvis du går i stå.
 • Pas på dig selv
  Det er lige så vigtigt, at du får hvile, mad og motion nok, som at du er velforberedt.
 • Få hypnoterapi
  Hvis de simple råd ikke virker nok for dig, er hypnoterapi mod eksamensangst en god løsning. Hypnoterapi nedbringer effektivt angsten, så din nervøsitet bliver bragt ned på et niveau, hvor den bare stimulerer dig til at præstere dit bedste.

Få et kvarters gratis rådgivning om hypnoterapi

Du er velkommen til at kontakte mig og få en snak. Sammen finder vi ud af, om hypnoterapi er den rigtige løsning for dig.